22 Ocak 2012 Pazar

Alzheimer ve Tuvalet İhtiyacı

Alzheimer olan bir kişi sürekli her şeyi unutacağı için tuvalet ihtiyacı zamanla çok büyük bir sorun haline geliyor. Kişi tuvalete gitmeyi aklına getiremediği için tuvaletini altına yapabiliyor veya çok basit bir örnek verecek olursam hasta tuvaleti bulamayabiliyor. Bütün bunların yanında
beslenmesi de dikkat edilmesi gereken hususlar arasında. Destek setinde tuvalet için bir kaç önemli ve yarar sağlayaca ipucu var:

  • Sıvı alımı ve lifli besinleri de içerecek şekilde olağan beslenmeyi korumaya özen gösterin;
  • Tuvaletin kolaylıkla tanınmasını sağlayın, örn. geceleri ışığını açık bırakın yada üzerine bir işaret koyun;
  • Kabızlığı önleyin (doktorunuzun önerisin alın);
  • Kolay açılabilecek giysiler kullanın;
  • Yatağa girmeden hemen önce bir şeyler içmemesine dikkat edin.
  • Eğer idrar kaçırma devam ediyorsa doktorunuza danışın. 
Bir küçük öneri de ben eklemek istiyorum. Önceden de bahsetmiştim, marketlerde hasta bezleri satılıyor. İsmi hasta bezi olarak anılsa da aslında külot şeklinde olanları da var. Eğer hastanız bez kullanmak istemiyorsa veya sizin içiniz elvermiyorsa bu külotlardan alıp, kullanabilirsiniz. Aynı iç çamaşırı gibi giydiriliyor ve gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. İlla hasta yatacak ve siz de o şekilde temizliğini sağlayacaksınız diye de bir kaide yok; tuvalette de, sanki bu herkesin yaptığı normal bir şeymiş gibi bunu halledebilir, böylece onun da kendini kötü hissetmesini engellersiniz. Devletin şöyle bir hizmeti de var; bu hasta bezlerinin maliyetini devlet size ödüyor. Belli başvuru işlemlerinden sonra belli miktarda bir aylık bağlanıyor sırf bez parası olarak. Bu konuyu da araştırıp yararlanabilirsiniz zira benim bahsettiğim külotların içinde 10 tane olan paketleri 17 TL.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder