20 Ocak 2012 Cuma

Alzheimer Nedir - Kabullenme


"...Demans, beyin kabuğuna ilişkin üst düzey işlevlerin genel olarak bozulmasıdır. Bunlar, kişinin çevreyi farkındalığını (bilinci) bozulmaksızın, bellek, günlük yaşamın gereksinimleriyle başa çıkabilme yeteneği, algı ve devinime ilişkin işlevler, koşullara uygun düşen toplumsal davranışların korunabilmesi ve duygusal tepkilerin kontrolünde bozulma şeklinde sıralanabilir. Büyük çoğunlukla geri dönüşsüz ve ilerleyici bir durumdur.
Alzheimer Destek Seti'nde Alzheimer hastalığının tanımı böyle. İlk kısımdaki kısmen teknik bilgilerin dışında, son cümle çok önemli benim için çünkü bu hastalığın geri dönüşü olmadığını kabullenmek istemeyen hasta yakınları olabiliyor. Annesi veya babası Alzheimer hastalığı yaşayan insanlar maalesef böyle bir şeyi  o çok sevdikleri insanlara konduramıyorlar.
Alzheimer hastaları anlamsız cümleler kurar, duygularını ifade edemez çoğu zaman. Bu durum hasta yakınlarını çok üzer ve anne babalarının bu halini kabullenmezler. Bu kabullenmeme süreci hasta yakınlarını farklı tedavi yöntemleri aramaya sürükler. Kendimden bir örnek vereceğim; annem anneannemin Alzheimer olduğunu kabullenemedi ilk başta. Anneannem ısrarla bir şey söylüyor ve annem de ısrarla onu düzeltmeye çalışıyordu. Böyle olunca anneannem sinirleniyordu. Bir keresinde televizyonda Canım Ailem dizisini izlerken anneannem Şebnem Bozoklu'nun teyzemin komşusu olduğunu, onlara çay içmeye gittiklerini söyledi. Annem ısrarla anneannemi ikna etmeye çalıştı, teyzemi telefonla arayıp sordu vs. Bense, anneannemin o oyuncunun teyzemin komşusu olduğunu sanmasında herhangi bir zarar görmediğim için sonunda araya girip anneanneme haklı olduğunu söyledim ve çok mutlu oldu. Alzheimer hastalarıyla inatlaşmamak, onların söylediğini sakince kabul etmek son derece önemli.

-Bu yazıdaki ve sonraki alıntılar, ikinci kitapçığa geçene kadar, Alzheimer Vakfı ve Pfizer ortaklığında yayınlanan Alzheimer Destek Seti'nin Alzheimer Hastalığını Konuşalım mı? isimli kitapçığından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder